Modell

Varje applikation fungerar som en server och en klient som skickar iväg sin egen IP-address till Multicast molnet, detta är endast synligt inom dess egna router (alternativt samma subnät). Varje applikation kör sedan två Multicast trådar, en för att ta emot IP-addresser och synliggöra dom för användaren och en för att skicka iväg sin egen. Om en användare inte skickar en Multicast inom loppet av 5 sekunder räknas den användaren som bortkopplad.

När man har IP-addresser synliga under "The Cloud" fliken, kan man välja att synliggöra en användares fillista (vilken är lagrad i en fil som heter shared.txt som skapas i samma mapp som programmet körs). När man sedan tagit emot fillistan kan man välja vilken fil man vill ladda ner. Man skickar då iväg sökvägen för den valda filen och den andra användaren skickar den önskade filen. När filen är överförd, stängs fillistan.

Under fliken "Upload" väljer du dem filer du vill dela. Dessa sökvägar kommer vara synliga för den andra användaren som begär fillistan.